Svenske mästaren i Öppet vatten blir ”simmande tränare” i Team Coach Ludde

Vi välkomnar Oskar Nordstrand, svensk mästare i Öppet vatten simning 2016 till Team Coach Ludde. Oskar kommer att finnas med på vissa träningar i Järlasjön under sommarn 2017. Han kommer att fungera som en simmande tränare och dela med sig av sin kunskap och erfarenhet av Öppet vattensimning.

Vem är Oskar Nordstrand?

Jag är 26 år gammal och kommer från Stockholm. Jag har simmat sedan barnsben och tillhörde fram till år 2009 SK Neptun, där Ludde under en var av mina coacher som ungdomssimmare. Jag var faktiskt ryggsimmare från början, men Ludde var första tränare att verkligen få mig att inse charmen med långdistanssimning. Efter gymnasiet fortsatte karriären med fem fantastiska år i USA på college där jag både studerade och simmade samtidigt. Jag representerade Helsingborgs Simsällskap under tiden och lyckades kröna karriären med tiotalet SM-guld i bassäng, NCAA National Champion, samt även ett guld över 5000 m Öppet Vatten 2016. Utöver livet i bassängen är jag utbildad kommersiell pilot och drömmer om en karriär bland molnen. Under den kompletterande studietiden i Sverige jobbar jag på bank och håller idag igång träningen med en hel del löpning, men också simning.

 

Du är regerande svensk mästare på 5km Öppet vatten simning, beskriv dina tankar under och efter loppet.

Min resa under loppet var allt annat än fridfull och behaglig. Samtidigt är det Öppet Vatten vi talar om, så lätt ska det heller inte vara. Jag hade tävlat hela veckan i SM i bassäng och hade hela nio lopp i kroppen inför mitt tionde och avslutande lopp – 5km. Det var en stor klunga som höll ihop länge, så det var ganska stökig simning. Jag tappade klungan rejält på sista varvet, kräktes under simningen och tänkte då att ”nu är det kört”. På sista raksträckan när det var motströmssimning in mot mål fick jag dock tillbaka krafter från ingenstans – så jag började trycka på rejält med benen och slickade i princip kajkanten påväg in mot mål för att hålla mig fri från tumultet i slutspurtsklungan. Jag lyckades komma ikapp, förbi och sätta målgången perfekt för att tillslut ta hem guldet med 16 hundradelar. Jag förstod inte att jag hade vunnit förens flera minuter efter målgång då måldomaren kom fram till mig och annonserade det. Det var en helt magisk känsla och det SM-guldet står sig bland de högsta på min meritlista.

 

Vad lockade dig till Öppet vatten simning?

Jag började faktiskt min simkarriär som treåring i just havet ute i Skärgården där jag och familjen har landställe. Min första tävling i Öppet Vatten blev sedermera Husarö Runt som jag lyckades ta hem tre år i rad. Det som lockar mig så mycket med Öppet Vatten är att det fantastiskt att vara ute i naturen och simma samtidigt som ingen bana eller ”arena” är den andra lik. Dessutom bjuder Öppet Vatten in till störra utmaningar än i bassäng eftersom man slåss mot väder och vind samt alla andra vinnarskallar simmandes i samma klunga. Här finns inga banlinor som separerar de tävlande!

 

Hur tycker du att en motionär ska förberedda sig till ett Öppet vatten lopp tex Vansbrosimningen?

Eftersom Öppet Vatten är en sån oberäknelig typ av simning finns det hundratals parametrar som spelar in i ett lyckat lopp. Det finns dock tre saker jag tycker är extra viktiga att tänka på:

  1. Navigation – öva på att ta ut riktmärken så att du simmar så rakt som möjligt men även tar den kortaste vägen runt banan. Felnavigering kan leda till flera hundra extra simmade meter under ett lopp. Öva på att lyfta blicken under simningens gång för att se bojar och liknande som leder dig runt banan.
  2. Simma i klunga – Vansbrosimningen är en oerhört stor tävling med tusentals deltagande. Att kunna ta sig fram bland alla simmare och inte låta sig störas av knuffar och sparkar är en konst. Kör gärna några stycken på bredden i bassäng eller i havet och turas om att ta tät och ”dra” resten av gänget. Prova även samma sak vid bojrundning. Försök även hitta en position bredvid en annan simmar (ungefär i höfthöjd) där du kan ”drafta” för att få så mycket draghjälp under loppet som möjligt
  3. Utrustning – prova noggrant ut din utrustning innan och träna med den flera gånger innan tävling. En våtdräkt ska gärna kännas lite för tight på land eftersom den sedan sitter lite lösare väl i vatten. Glöm inte att smörja nacken med vaselin för att undvika skavsår!