Jan Björk coachar på Playitas i februari!

Den 1 -8 februari 2016 genomför Apollo Sports & Coach Ludde simläger på Playitas, Fuerteventura. Med oss på resan har vi välmeriterade simtränaren Jan ”Janne” Björk.

Blir du sugen på att åka med på simlägret? klicka isf här

avatar_150

Hej Janne!

Vem är du och beskriv din bakgrund:

Jag har varit involverade i simning i hela mitt liv, både som simmare och tränare. Efter ca 10 år som simmare på elitnivå där jag fick uppleva att simma för både junior & seniorlandslaget klev jag ur bassängen och upp på kanten. Jag avslutade min simkarriär i USA där jag simmade och studerade med ett fullt stipendium. Det var även i USA som min tränarkarriär började 1998.

Jag har under min 17-åriga tränarkarriär haft förmånen att jobba inom alla åldrar och även i tre olika länder. Jag har genomgått Svenska Simförbundets alla tränarutbildningar och är även licensierad simtränare (junior/senior). Jag har även gått riksidrottsförbundets elittränarutbildning (2-årig utbildning) på Bosön. Har även haft förmånen att varit tränare för ungdomslandslaget, varit regionsansvarig för Stockholm under flera år och ordförande i Stockholm Simförbunds Simkommitté under många år.

Till vardags är jag huvudtränare i Solna Sundbyberg Simsällskap (SS04) där jag är ansvarig för Mästerskapsgruppen och all tävlingsverksamhet. Jag är även utbildare/instruktör i Första Hjälpen, HLR, Livräddning och Plattformen (ledarskapsutbildning hos SISU).

Vad tycker du är viktigast i teknik och träning i simning:

Teknik är väldigt viktig inom simning. Viktigt att se till helheten d.v.s. att kroppen jobbar som en enhet och att förstå att alla rörelser påverkar tekniken. Jag tror på att ha en progression i teknikutvecklingen t.ex. kroppskontroll/balans – benspark – höftrörelse/rotation – andning – armtag.

I träningen är det viktigt att hitta en bra balans mellan träning och återhämtning. Många glömmer bort återhämtningen vilket kan leda till sämre resultat och i värsta fall skador p.g.a. överträning. Därför är det viktigt att ha med återhämtningen i sin planering och periodisering.

Träning bryter ner och återhämtning bygger upp.

Hur ser din egen träning ut:

Alldeles för dålig för tillfället, men jag gillar att cykla mountainbike, simma och styrketräna.

För tillfället håller jag endast på med rehab på mitt knä efter min operation av menisken och på min axel (gammal skada).

Vilket är ditt bästa idrottsminne:

Oj, det var verkligen en svår fråga att svara på då jag har så många härliga minnen inom simningen både som simmare och tränare. Jag får nog ”passa” på den frågan för tillfället och återkomma.

  • Innehållet är inte tillgängligt.
    Vänligen tillåt cookies genom att klicka på ”Godkänn” i bannern
  • Buffer
  • Pin It
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

För att fortsätta använda denna webbplats behöver du godkänna användandet av cookies. mer information samt möjligheten att avaktivera cookies hittar du här

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng