Öppet vatten simning – att tänka på inför, under och efter

Öppet vatten simning – att tänka på inför, under och efter

Att simma i öppet vatten har många fördelar & är underbart, men det finns lite att tänka på, inte minst på några säkerhetsåtgärder innan du hoppar i. 

Bekanta dig alltid med platsens säkerhetsregler och omgivningar och följ dem hela tiden. De är där för att hålla alla säkra. När man simmar open water ska man därför välja vattendrag eller simrutter med så låg risk som möjligt att stöta på vattenskotrar och motorbåtar. Du ska aldrig simma ensam oavsett din erfarenhet eller förmåga.

Innan du hoppar i vattnet tar du fasta på ett avstånd mellan två fasta punkter (landmärke), som du ska hålla dig mellan, och simma alltid längsmed kusten, aldrig ut mot öppet hav. Utgår du från en badstrand kan du lägga på minnet på något större synligt landmärke, skorsten etc för att göra det enklare hitta tillbaks. 

Sätt upp en realistisk och förnuftig simplan, gäller i både varmt och kallt vatten. Det är viktigt att du inte pressar dig själv till yttersta gränserna med tiden du spenderar i kallt vatten. Ju längre du är i kylan desto mer kall blir kroppen, när du väl lämnar vattnet kommer din kropp att fortsätta att kallna.

Om du behöver hjälp medan du är i vattnet, håll dig lugn och räck upp handen för att få tränarens eller andra simmares uppmärksamhet.

Din kroppstemperatur kommer att fortsätta att sjunka efter att du kommit upp ur vattnet så det är viktigt att torka av dig efter simningen och byta till rena, torra kläder så snabbt som möjligt. Flera lager som är lätta att lägga på är bäst.

Få i dig snabbt något varmt att dricka (värmer dig inifrån) och ett mellanmål för att fylla på med energi efter din simning.

Utrustning: 

Använd en färgglad badmössa så att du är synlig. Badmössan bevarar även din kroppsvärme. Bär två badmössor i silikon eller en badmössa i neopren för att hjälpa till med detta.

Simma med öppet vattensimglasögon. De är vanligtvis större än bassängsimglasögon, även om vissa simmare föredrar en liten ögonhåla. Större och böjda linser ger större synlighet runtom. Ta med ett extra par för säkerhets skull! 

Val våtdräkt för öppet vattensimning, vi bor i Sverige och ofta är det behov av våtdräkt. Vilken våtdräkt som passar just dig är svårt att säga kortfattat men våtdräkter som är gjorda för öppetvattensimning är gjorda för att ge extra hjälp för flytförmågan och fri rörlighet i axlarna. Neoprenet varierar i tjocklek vilket gör att man kan anpassa den till olika vattentemperaturer. Kallare vatten kräver ett tjockare neopren, för bättre isolering. Neoprenet kan ha olika flex vilket ger bättre passform och rörlighet, flexet påverkar dock inte värmeförmågan nämnvärt.

Vi rekommenderar en Safety buoy, bojen flyter bakom dig, utan att störa din simning och gör dig väl synlig. Du kan även i nödsituation använda Safety buoy som flythjälp.

I kallt vatten

Simning i kallt vatten är fördelaktigt för hälsa och välbefinnande, men som med alla saker i livet kommer aktiviteten med en viss risk. Betydelsefullt att komma ihåg är att vi reagerar individuellt vid vatten- och lufttemperatur.

Igången bör ske via trappa eller från strand.  Alla kommer att uppleva kallvattenchock initialt och du kan känna dig desorienterad. Hopp eller dyk INTE i vattnet. Vänj kroppen gradvis genom att blöta nacke, mage och vrister med det kalla vattnet.

Använd andningstekniken – djupa, långsamma och stadiga andetag hjälper dig att vänja dig vid vattentemperaturen.

Minska den tid du normalt skulle tillbringa i vattnet och justera distansen du simmar. Var medveten om din kropp och dina gränser. Stanna inte i för länge.

Du kan använda Svenska simförbundets rekommendationer för Öppet vattentävlingar som en fingervisning gällande tid i vattnet och distans.

Lycka till! & äntligen är det dags